dinsdag 20 oktober 2015

Camera Obscura -Nicolaas beets


Zakelijke gegevens:

Auteur:           Nicolaas Beets
Uitgegeven:   1839
Pagina's:        448
Genre:           Kort verhaal
Stroming:       Romantiek


Auteur:

Nicolaas Beets werd geboren in 1814 te Haarlem als zoon van een apotheker. Zijn literaire roem berust voornamelijk op zijn studentenjaren, maar ook vóór die tijd was hij al veel met literatuur bezig. Op de Franse school, die hij van tien- tot dertienjarige leeftijd bezocht, leerde hij – enigszins uitzonderlijk – ook Engels. Daardoor kon hij beroemde Engelse auteurs uit die tijd in hun eigen taal lezen. Bovendien was hij bevriend met de Engelse jongen John Lockhart, die in 1820 met zijn familie in Haarlem was komen wonen. Via John werd hij een enthousiaste lezer van Walter Scott, George Byron en Laurence Sterne (vooral A Sentimental Journey). Tijdens zijn Haarlemse jeugd was hij ook al een groot fan van Willem Bilderdijk, de excentrieke oude dichter die in deze stad zijn laatste jaren sleet. De piepjonge Nicolaas schreef ook zelf gedichten en beschouwingen. Er werd zelfs een vers van hem gepubliceerd in de prestigieuze Muzen-almanak.
 
(Bron: http://www.literatuurgeschiedenis.nl/lg/19de/auteurs/lg19017.html)

Recensies:

http://www.volkskrant.nl/recensies/camera-obscura~a535636/

http://www.dreambition.nl/index.php/en/dreams-and-ambition/education/highschool/dutch-literature-reviews/190-recensie-hildebrand-camera-obscura.html

Mijn mening:

Dit boek is leuk en soms ook grappig. Het thema is erg realistisch en daar hou ik van. Hildebrand is een erg grappig personage waar je van kan genieten. Ik zou dit boek zeker aanraden!

donderdag 8 oktober 2015

Max Havelaar -Multatuli

Zakelijke gegevens:

Auteur:            Multatuli
Uitgegeven:    1860
Pagina's:         328
Genre:             Geschiedenis

Auteur:

Eduard Douwes Dekker (Amsterdam, 2 maart 1820 – Ingelheim am Rhein, 19 februari 1887) was een Nederlandse schrijver die bekend is geworden onder het pseudoniem Multatuli.Hij kreeg in 1838 een baan als ambtenaar in Nederlands-Indië (het tegenwoordige Indonesië), waar hij de vele wantoestanden zag onder verantwoordelijkheid van het Nederlandse koloniale bewind. Zijn bekendste werk is de kaderroman Max Havelaar, waarin hij - op basis van zijn eigen ervaringen - de behandeling van de plaatselijke bevolking door Nederlandse en Nederlands-Indische bestuurders aan de kaak stelde. In dit boek koos Dekker het pseudoniem MultatuliLatijn voor 'ik heb veel (leed) gedragen' (=multa tuli).
(bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Eduard_Douwes_Dekker)

Recensies:

http://www.literatuurgeschiedenis.nl/lg/19de/tekst/lg19051.html
http://recensieweb.nl/recensie/een-subliem-protest/

Mijn mening:

Dit is een erg spannend en (voor een groot deel) realistisch boek. Soms ingewikkeld omdat er drie ik-perspectieven zijn, hierdoor kun je in de war raken.